Met de recente Petya cyberaanval is wederom gebleken dat een goede beveiliging van essentieel belang is. Uit een onderzoek van de Volkskrant bleek de APM niets deed aan de beveiliging, met als gevolg dat alle systemen plat gingen.

Ook als kleine ondernemer of zelfstandige is het van essentieel belang om de beveiliging op orde te hebben. Tenslotte is je bedrijf 24/7 met het internet verbonden. Maar wat kun je er tegen doen? We geven je alvast een paar tips.

1. Update altijd alle software en hardware

Een vaak gehoorde klacht is dat updaten van software en hardware (vooral bij Windows) zoveel tijd kost. Toch is het van essentieel belang, want zodra er kwetsbaarheden aan het licht komen, zorgen developers vaak gelijk voor een oplossing. Virussen en Ransomware maken vooral gebruik van kwetsbaarheden in verouderde soft- en hardware.
Tip: Laat de updates draaien tijdens de lunch als je toch niet achter je computer zit.

2. Installeer een anti-viruspakket

Er zijn heel wat goede anti-viruspakketten tegenwoordig op de markt die precies dat doen waarvan je wilt dat ze het doen. Ze monitoren, checken en alarmeren als er dingen niet in de haak zijn. De meeste pakketten hebben uitbreidingen, waarbij ook je e-mail en browsers gecheckt worden.
Tip: Bekijk hier alle pakketten

3. Laat een professional er naar kijken

Zeker als je alles online doet en je enorme schade oploopt bij een virus of anderszins, is het aan te raden om af en toe een professional er naar te laten kijken. Beveiligingsexperts lopen alles systemen langs en geven tips of wat er beter kan en vooral waar je op moet letten.
Tip: Huur een ethical hacker in. Dit zijn hackers die juist “vechten” voor de goede zaak en gebruik maken van penetration testing om te kijken hoe kwetsbaar je bedrijf is.

4. Neem een internetaanbieder die de veiligheid voorop heeft staat

Bij Glasnet Buren vinden we veiligheid een belangrijk goed en daarom doen we er alles aan om ons glasvezel netwerk zo veilig mogelijk te houden.
Tip: Lees meer over de risico’s op internet en wat je kunt doen tegen virussen.

Powered by WPeMatico