Met de recente grote WannaCry cyberaanval werd ons vorige bericht in een klap duidelijk. De risico’s die je loopt als computer met internet verbonden is worden steeds groter. In het geval van de WannaCry aanval ging het om een bug in Windows waarvoor je een update moest downloaden van Microsoft. Veel bedrijven en particulieren hebben dit niet gedaan met alle gevolgen van dien dus.

Wat doet Glasnet Buren aan beveiliging?

Je zou misschien denken dat het vooral een zaak is van iedereen zelf hoe veilig het is op internet, toch zorgt Glasnet Buren zelf ook voor een veiliger internet. Dat doen we op de volgende manieren:

Filteren kwaadaardig verkeer
In sommige gevallen is het duidelijke dat bepaalde IP adressen niet duigen. Die filteren we uit ons netwerk.

Afsluiten geïnfecteerde abonnees
Zodra we merken dat er abonnees zijn die geïnfecteerd zijn met een virus, sluiten we die gedeeltelijk af, zodat andere abonnees daar geen last van krijgen.

Beschermen privacy abonnees
Bij Glasnet Buren beschermen we de privacy van onze abonnees en zorgen we ervoor dat het niet te zien is voor anderen.

Alarm slaan bij mogelijke misdaad (zoals kinderprono)
Indien we aan het internetgebruik en dataverkeer zien dat er iets niet in de haak is slaan we alarm. Dit kan zijn als een van onze klanten zich begeeft op het dark web.

Spambestrijding
Hoewel dit uiteraard meer een taak is van emailproviders en hostingpartijen, doen we er bij Glasnet Buren ook van alles aan om spam te bestrijden.

Zeven tips om je te beschermen tegen WannaCry

Uitiendelijk blijf je zelf natuurlijk ook verantwoordelijk en daarom geven we je zeven tips om je te beschermen tegen WannaCry.

1. Patch
Zoals gezegd had Microsoft al een hele tijd geleden een patch uitgebracht om een lek te dichten waarop WannaCry binnen dringt. Zorg er dus altijd voor dat je patches altijd gelijk installeerd.

2. Klik niet op onduidelijke links/mailtjes
Ransomware en andere schadelijke software zit vaak verpakt in email, omdat dat de makkelijkste manier is om binnen te dringen op je computer. Als je een email krijgt die je niet kent/vertrouwd klik er dan nooit op.

3. Zorg voor antivirussoftware
De meeste antivirussoftware van tegenwoordig scannen ook op malware en geven alarm bij dubieuze mailtjes. Investeren in antivirussoftware is dus zeker geen overbodige luxe.

4. Maak backups
Zorg er altijd voor dat je minstens 1 backup maakt van belangrijke bestanden. Handig is om bijvoorbeeld bestanden die je op je computer hebt, ook te backupen naar een clouddienst.

5. Probeer te repareren
Als je computer besmet is kan het soms helpen om de computer opnieuw op te starten in veilige modus. Als dat lukt kun je met antivirussoftware alsnog je computer schoon maken.

6. Betaal niet
Door te betalen houden we het met z’n allen in stand. Het is beter om er niet meer in zee te gaan.

7. Zorg voor een computer die up to date is
De WannaCry aanval vond plaats op oudere Windows computers en dat is niet zo gek, want daarvan zijn er wereldwijd misschien wel miljarden. Investeren in een computer met de nieuwste OS loont altijd de moeite. Op die manier heb je in ieder geval een stuk minder last van de risico’s.

Glasnet Buren is constant bezig met het updaten en beveiligen van het glasvezelnetwerk. Hierdoor hebben we niet alleen een stabiel en robuust internet, maar ook nog eens een snelle verbinding. Wil je meer weten over de abonnementen en mogelijkheden? Bel dan vandaag nog Glasnet Buren op 0344-600770.

Powered by WPeMatico