Uw mobiele telefoon is zo’n dagelijks gebruiksvoorwerp geworden dat het makkelijk is om te vergeten wat een bijzonder apparaat het eigenlijk is. Wist u bijvoorbeeld dat er naast een camera, microfoon en vingerafdrukscanner nog ruim 10 sensoren in uw smartphone aanwezig zijn? Dan nog maar te zwijgen van de verscheidene chips en antennes die uw telefoon in staat stellen om over verschillende draadloze protocollen informatie uit te wisselen. En dat allemaal in het formaat van een chocoladereep.

Om deze supercomputer met zintuigen dan nog steeds “mobiele telefoon” te noemen is ondertussen bijna misleidend. Locatie, e-mail, portemonnee, persoonlijke berichten, foto’s, gekoppelde apparaten, agenda – het is er allemaal te vinden. En zolang u degene bent die dit technologisch wonder beheerst is dat vooral handig en fijn. Zodra anderen bij die informatie kunnen is dat minder prettig. Zo lieten onderzoekers van Georgia Tech bijvoorbeeld zien hoe advertenties in apps gebruikt kunnen worden om informatie als geslacht, leeftijd en politieke voorkeur met enige mate van zekerheid te voorspellen.

Om dit te voorkomen en te herstellen hebben wij een aantal tips voor u opgesteld:

1. Doe een privacyscan
Het overzicht over welke app wat mag op uw apparaat is al gauw weg. Voor Android apparaten kunt u een app installeren die dat voor u inzichtelijk maakt. U kunt dit bijvoorbeeld doen met F-Secure Safe van XS4ALL. Voor iOS apparaten gaat u naar Instellingen en Privacy voor een soortgelijk overzicht. Hiermee ziet u in één overzicht welke apps wat mogen – en kunt u zelf bepalen of dat zo moet blijven.

2. Vergelijk
Apps die precies hetzelfde doen vragen soms om heel verschillende rechten. Probeer dan ook een paar vergelijkbare apps te installeren en kies dan degene die om de minste rechten vraagt.

3. Wees kritisch
Dat een app die de weersverwachting laat zien de locatie nodig heeft lijkt logisch, maar waarom vraagt diezelfde app om toegang tot uw lijst van contacten? Wees kritisch en bekijk bij twijfel het privacy statement van de maker van de app. Is die moeilijk vindbaar, dan zegt dat vaak al genoeg!

4. Overweeg te betalen
Appbouwers willen graag iets aan hun creatie verdienen. Eén manier daarvoor is om informatie over u en uw gedrag te verkopen. Dat is het verdienmodel van de meeste ‘gratis’ apps. Die zijn dus niet echt gratis: de gebruiker ‘betaalt’ voor het gebruik met persoonlijke gegevens in plaats van met geld. Apps die geld kosten hebben een ander verdienmodel, de kans is daardoor kleiner dat de appbouwer er met uw gegevens vandoor zal gaan. Maar helemaal zeker is dat niet, dus blijf altijd kritisch!

Door deze stappen te volgen komt u weer in controle over uw eigen data. Dat voelt toch een stuk prettiger wanneer u die supercomputer weer in uw broekzak steekt! Stap vandaag nog over op Glasnet Buren en bel ons op 0344-600770.

Powered by WPeMatico