De afgelopen dagen was het volop in het nieuws Ddos aanvallen. De banken en zelfs de belastingdienst waren de dupe. Helaas kan iedereen met een internet te maken krijgen met een Ddos aanval en daarom is het goed om uit te lichten wat het precies is en wat je kunt doen.

Wat is een DDoS-aanval?

DoS staat voor Denial-of-Service, wat inhoudt dat een computersysteem niet meer in staat is te functioneren, bijvoorbeeld door een tekort aan werkgeheugen. Wat een DDoS-aanvaller doet is het computersysteem zo zwaar mogelijk belasten, door in een kort tijdsbestek (soms via verschillende IP-adressen – dan genoemd Distributed Denial-of-Service) zo veel mogelijk keer het systeem, bijvoorbeeld je website of blog, te raadplegen.

Hierdoor wordt de server trager en bij een te grote belasting slaat de server uit (of dat doet je hostingprovider). Als je weer online komt, begint de DDoS-aanval direct weer opnieuw, behalve misschien als je het IP-adres van je server laat veranderen, maar dat is niet gegarandeerd.

Voorkomen is beter dan genezen

Nu is het op zich zeer ongebruikelijk dat iemand je opeens gaat aanvallen, maar het is toch altijd mogelijk. In de volgende gevallen heb je, naar mijn idee, een groter risico op een DDoS-aanval:

  • Je zit in een markt waar veel kleine partijen zijn, waarvan mensen veel verstand hebben van internet en hacken.
  • Er is hoge concurrentie in je markt of je walst over je concurrenten heen, wat zij direct voelen in hun portemonnee.
  • Je hebt (semi)-vijanden op het internet of in je markt gemaakt.

Het lijkt me duidelijk dat het DDoS-proof maken van je website je nooit meer in de problemen hoeft te brengen, als iemand je wil aanvallen.

Cloudflare

Een van de beste manieren om je site bestendig te maken tegen dit soort aanvallen is Cloudflare. Cloudflare is een gratis dienst die jouw website extra veiligheid en snelheid geeft. Naast dat je nu resistent bent tegen DDoS-aanvallen zijn er nog een aantal andere voordelen van Cloudflare. Hier zijn ze:

  • Je website wordt iets sneller.
  • Als je hostingprovider offline is, zijn sommige van jouw pagina’s nog steeds online, door de cache-functie van Cloudflare.
  • Als je je website op een andere server wilt zetten, hoef je die alleen maar te kopiëren naar die server en dan de DNS settings te updaten in Cloudflare. Op die manier draait je site direct onder die andere server, zonder uren te wachten op een DNS-verandering.
  • Je kunt via Threat Control zien of jouw server wordt aangevallen door botnets, spammers en andere bedreigingen.
  • Je kunt specifieke ip-adressen blokkeren.
  • Met de pro-versie kun je mobiele bezoekers doorsturen naar mobiele variant, bijvoorbeeld m.jouwdomein.nl.
  • Je kunt Javascript, css en html-bestanden op ‘auto minify’ zetten (web-optimalisatie).

Uiteraard zijn er meerdere manieren om je te bewapenen tegen een Ddos aanval, bovengenoemde is snel en gratis. Wil je ook klant worden van Glasnet Buren, of wil je meer weten over de snelle abonnementen en mogelijkheden? Bel dan vandaag nog op 0344-600770.

Powered by WPeMatico