Morgen kan er gestemd worden voor een referendum over de WIV. In de volksmond de sleepwet genoemd. Daar is veel om te doen en belangrijker nog, ook al veel over gezegd. Belangrijkste speerpunt is toch wel de keuze tussen veiligheid en privacy, maar uiteraard is het iets genuanceerder dan dat.

Waarom voor?

Heel simpel gezegd zou je tegen moeten stemmen als je belang hebt bij je privacy: met de sleepwet krijgen de intelligentie- en veiligheidsdiensten verregaande mogelijkheden om op grote schaal digitale communicatie af te tappen op zoek naar informatie die een impact hebben op de nationale veiligheid. Nu mag er alleen naar metadata gekeken worden, maar als de wet erdoor komt mag er ook gekeken worden naar wie wat verstuurde en vanaf waar. De inhoud van berichten kan ook bekeken worden. Het grootste struikelblok is dat de data zonder controle vooraf gedeeld kan worden met buitenlandse veiligheidsdiensten.

Waarom tegen?

Even simpel zou je voor moeten stemmen als je veiligheid het belangrijkste vindt. Met deze mogelijkheden kunnen veiligheids- en inlichtingendiensten makkelijker links leggen tussen personen in een (mogelijk terroristisch) netwerk. Ook kunnen er straks na bijvoorbeeld een aanslag eerder gevangen gegevens bekeken worden om te zien met wie iemand contact heeft gehad. Bij aanvallen van hackers zijn er met de nieuwe wet veel betere mogelijkheden om te kijken waar de aanval vandaan kwam en of er meer plekken zijn aangevallen. Allemaal voordelen dus.

Ga voor stabiel, snel en veilig internet. Stap vandaag nog over op Glasnet Buren en bel ons op 0344-600770.

Powered by WPeMatico