Het is een discussie die al jaren speelt: moet je je webcam nou afplakken of niet? Voor de meeste mensen lijkt het extreme paranoia om bang te zijn dat ‘hackers’ of de overheid door je webcam zit mee te kijken, maar aan de andere kant zijn er veel bekende Silicon Valley-types die hem wel degelijk afplakken.

Mark Zuckerberg, Edward Snowden en ex-FBI baas James Comey hebben allemaal een simpele sticker over hun camera als ze ‘m niet gebruiken. Daar zou je nog van kunnen zeggen dat dat logisch is, want die heren hebben allemaal een hoop te verliezen als de dingen waar ze over praten gezien en gehoord zouden worden door mensen die daar niks mee te maken zouden moeten hebben.

Waar echter weinig over gepraat wordt is, over hoe effectief dat afplakken is. Zoals je in deze video kunt zien, is het – zeker als vrouw – de moeite om de camera af te plakken als je laptop vaak open staat waar je je omkleedt, bijvoorbeeld.

Het in de gaten houden van het lampje op je webcam is ook zinloos, want het is kinderlijk makkelijk om die te deactiveren, zodat er toch gekeken kan worden zonder dat je het ziet. En als je denkt dat er niemand interesse heeft in wat je thuis doet: het kost minder dan een dollar om toegang te krijgen, dus de kans bestaat dat iemand komt kijken, gewoon omdat het kan.

De realiteit is echter dat er inmiddels zoveel camera’s en microfoons om ons heen zijn dat het steeds lastiger is om zeker te weten dat niemand kan meeluisteren of -kijken. Naarmate alles slimmer wordt, is de kans dat er iets open staat steeds groter.

Wil je ook klant worden van Glasnet Buren, of wil je meer weten over de abonnementen en mogelijkheden? Bel dan vandaag nog op 0344-600770.

Powered by WPeMatico