Wat veel mensen vaak niet weten is dat WiFi als technologie vaak anders is, omdat het een gedeeld medium betreft waarop de capaciteit beperkt is. Tel daar de enorme toename van het gebruik van wireless bij op en je weet dat je als bedrijf plannenmoet maken voor een goed netwerk. Wij geven alvast vijf belangrijkste adviezen voor het ontwerp van een wireless netwerk dat toekomstgericht is.

Advies 1. Als het niet mobiel is, gebruik dan een kabel

WiFi is een gedeeld medium, waarop de bandbreedte beperkt is. Je wilt die bandbreedte ten volle benutten en soms ook vooral voor je klanten die echt alleen mobiel zijn en wireless veelal als enige communicatiemogelijkheid hebben. Daarom is het slim om alle apparaten op kantoor die niet mobiel zijn aan te sluiten met een kabel op je netwerk. Zo wordt er geen onnodige bandbreedte verspilt.

Advies 2. Wireless beschikbaarheid is niet te garanderen

Iedereen die denkt dat dit wel mogelijk is door technische maatregelen, leeft in een utopie. WiFi is een hele subtiele techniek waarin een ontvanger eerst luistert of de band vrij is, dan toestemming vraagt om zelf te zenden en wacht op de bevestiging. Als het kanaal voortdurend bezet is, dan kan je dus niets verzenden of ontvangen. Google eens op ‘WiFi jammer’ en voor een paar honderd euro heb je een kastje met wat antennes die al het WiFi-verkeer in de 2.4Ghz en 5Ghz band in een flinke straal volledig plat kan leggen. Daar helpt niks tegen, anders dan zo snel mogelijk de storingsbron detecteren en elimineren. Denk na over welke technische, maar vooral organisatorische maatregelen er nodig zijn als WiFi niet mogelijk is.

Advies 3. Data, voice en locatiebepaling

Als je gaat kiezen voor een wireless netwerk voor bedrijfstoepassingen, plan dan niet alleen voor datatransport, maar ook voor realtime verkeer en locatiebepaling. Het later aanpassen van een wireless netwerk is vaak heel kostbaar, omdat een groot deel van de kosten gaat naar het opnieuw inmeten, de bekabeling en montage van de access points. Als de functionele behoefte er nu nog niet is, dan komen die nieuwe toepassingen er op termijn wel.

Advies 4. Meten is weten

Het aloude gezegde luidt: Meten is weten en gissen is missen. Omgevingsfactoren als wanden, vloeren en meubilair zijn van invloed op het WiFi-signaal en de dekking. De enige methode die werkt voor een goed wireless ontwerp is meten. Zorg dat je vooraf een actieve WiFi-meting uitvoert voor de bepaling van het aantal access points en de plaats. Achteraf voer je een passieve nameting uit om te controleren of het gewenste resultaat gehaald is. Deze aanpak geeft het beste resultaat om de plaats en het aantal access points te bepalen. Het inmeten kan pas als het type access point en antenne bepaald is.

Advies 5. Je klanten zijn mobiel

Het klinkt logisch, maar klanten werken altijd mobiel en zijn dus gebaat bij een goed draadloos netwerk. Bedenk van tevoren waren ze veel zullen zitten en gaan werken, zodat je het aantal access points op die plek bepaald door je klanten. Uit onderzoek is gebleken dat slecht WiFi signaal een negatief invloed heeft op de hoeveelheid klanten en bezoek van klanten. Denk trouwens ook aan ruimtes waar je het niet verwacht, zoals het toilet, terras en het trapportaal. Dit zijn voor gebruikers heel logische plekken om WiFi-bereik te hebben.

Waar het op neerkomt is: plan je WiFi-netwerk! Vraag hulp van een ervaren partner als je hier kennis voor nodig hebt. Uiteraard is een stabiel en snelle glasvezel verbinding daarbij essentieel, dus vraag vandaag nog een abonnement aan bij Glasnet Buren. Bel ons op 0344-600770.

Powered by WPeMatico