KPN stopt 1 september a.s. met het ISDN. ISDN staat voor Integrated services digital network en was een van de eerste digitale communicatietechnieken toen het begin jaren negentig werd gelanceerd. Naast ISDN-2 (met twee lijnen) had je ook ISDN-15, ISDN-20 en ISDN-30.

ISDN was de ideale oplossing toen in de jaren negentig het internet kwam opzetten. In die tijd moest de verbinding nog tot stand worden gebracht met een modem via een langzame telefoonlijn. Die dan ook bezet bleef zolang je aan het internetten was.

ISDN bood daarentegen twee (kraakheldere) telefoonlijnen, zodat altijd een lijn vrij bleef voor gesprekken of binnenkomende faxen. Je kon de twee lijnen ook bundelen om zo een hogere internetsnelheid te realiseren. De internetsnelheid die gehaald werd over een ISDN-lijn was in die tijd 64Kb. Inmiddels ligt de gemiddelde internetsnelheid via vaste lijnen 1500 keer hoger.

Rond 2000 kwamen er alternatieven voor ISDN zoals kabelinternet, ADSL en later kwam daar ook glasvezel bij. Bedrijven bleven ISDN inzetten voor uiteenlopende toepassingen. Ook transformatorhuisjes, flitspalen, windmolens, bruggen, sluizen, bushokjes, stoplichten en bouwkeetaansluitingen werden voorzien van ISDN. Inmiddels is de technologie verouderd en duur om te onderhouden.

Vaste telefoonverbindingen zijn tegenwoordig van het type VoIP, maar het ouderwetse telefoontoestel raakt snel uit de gratie. In het eerste kwartaal van 2019 daalde het totaal aantal vaste telefoonlijnen in Nederland met 1,8 procent naar 5,64 miljoen aansluitingen. De daling komt voornamelijk door een krimp in het aantal digitale telefonie (VoIP)-lijnen van 1,5 procent. Reden: consumenten bellen steeds vaker mobiel en hebben geen vast toestel meer nodig.

Voor bedrijven ligt dat anders. Veel ondernemingen hebben gekozen voor Hosted VoIP, een virtuele telefooncentrale in de cloud, waarbij nieuwe werkplekken snel kunnen worden toegevoegd.

Tienduizenden alarmaansluitingen die nu nog via ISDN1 of ISDN2 naar de verschillende particuliere alarmcentrales (PAC’s) doormelden, moeten alsnog worden overgezet.

Overstappen naar glasvezel?

Wil je meer weten over glasvezel en de mogelijkheden die glasvezel je kan bieden?
Of wil je aangesloten worden op ons netwerk? Bel met 0344-600770.

Powered by WPeMatico