Binnenkort kondigt Glasnet Buren iets bijzonders aan, maar voordat we dat gaan doen willen we een kleine blik werpen op de geschiedenis van internet. Hoe het zo gekomen is dat ondernemers rondom Buren de beschikking hebben tot glasvezel internet van Glasnet Buren.

1984, de geboorte van internet

Rond 1984 is het internet ontstaan. Tim Berners-Lee werkte in CERN in Zwitserland waar hij ARPANET verder uitbreide. Dit was het onderzoeksnetwerk dat in 1969 was ontwikkeld door het Amerikaanse Ministerie van Defensie. Daarnaast is de allereerste website nog steeds online.
1989, de eerste Nederlander krijgt toegang tot het internet
Het zou nog bijna vijf jaar duren voordat internet ook in Nederland kwam. Via SURFnet konden hogescholen, universiteiten, academische ziekenhuizen en onderzoeksinstituten met elkaar communiceren. Waarschijnlijk zegt de naam Piet Beertema u niets. Toch was hij de allereerste Nederlander die toegang kreeg tot internet.

1996, ISDN met internet en bellen

PTT Telecom (tegenwoordig KPN) introduceerde ISDN in Nederland. Toentertijd een enorme sprong voorwaarts. Voor de komst van ISDN liep de verbinding van internet via een modem en het analoge telefoonnetwerk. Meningeen zal zich nog wel kunnen herinneren welke gevolgen dit had. Wie lekker aan het surfen was, was op datzelfde moment telefonisch onbereikbaar. De introductie van ISDN bood uitkomst. Met deze vorm van digitale telefonie werd het mogelijk om gelijktijdig te bellen en te internetten. Maar dat niet alleen, want ook de kwaliteit, snelheid en betrouwbaarheid van de verbinding nam toe.

2001, de introductie van ADSL

Aan het begin van het nieuwe millenium introduceerde KPN, ADSL in samenwerking met internetproviders als XS4ALL, Planet Internet en World Online. Door de komst van ADSL doet breedbandinternet zijn officiĆ«le intrede in Nederland. Naast de veel snellere verbinding, was een groot voordeel van ASDL ten opzichte van ISDN dat onbeperkt internetten voor een vast bedrag per maand mogelijk werd. Bij ISDN werden de kosten doorgaans berekend op basis van telefoontikken waardoor consumenten weinig inzicht hadden in de kosten voor internetgebruik. Onbeperkt internetten in combinatie met meer bandbreedte heeft ook bijgedragen aan de groeiende populariteit van multimedia, video on demand en videoconferencing. Voorbeelden hiervan zijn internettelefonie, maar ook de opkomst van het chatten via softwareprogramma’s zoals ICQ en het downloaden en delen van muziek en video.

2005, de eerste Nederlandse gemeente wordt voorzien van glasvezel

In 2005 was het Brabantse Nuenen de eerste gemeente van Nederland die werd aangesloten op het glasvezelnetwerk (FttH) voor consumenten. Hiermee kregen de inwoners toegang tot supersnel internet. Al snel werden er meer Nederlandse gemeenten aangesloten op het glasvezelnetwerk.

2015, bijna drie miljoen glasvezelaansluitingen

Uit een rapport dat gepubliceerd werd in 2015 bleek dat er in Nederland bijna drie miljoen glasvezelaansluitingen zijn. Helaas is onduidelijk hoeveel hiervan zakelijk is en hoeveel consumentenaansluitingen. Leuk gegeven is wel dat Nederland sinds de introductie van snel internet in Europa, koploper is met zijn ICT-infrastructuur.

2017, de ontwikkelingen gaan door

Op dit moment ligt er in Nederland onder de grond ruim 275.000 km glasvezel. Dit staat gelijk aan 5,8 keer de omtrek van de aarde. Glasvezel is een essentieel onderdeel geworden van de ICT-infrastructuur van Nederland en steeds meer bedrijven worden aangesloten op een snelle en stabiele internetverbinding. Het gebruik van internet blijft stijgen. Daarnaast blijft Glasnet Buren investeren in het verbeteren en uitbreiden van het netwerk. Wat dat verder betekent lees je binnenkort.