Met de groei van internet zijn ook de risico’s in onze digitale samenleving toegenomen. Internetcriminaliteit is volwassen geworden. Internetgebruikers moeten zich realiseren dat fraudeurs elke keer een nieuwe weg zullen vinden om hun slag te slaan. Je kent inmiddels de risico’s van online winkelen en internetbankieren en je weet dat je niet zomaar op alles moeten dubbelklikken. Maar een computer kan al besmet worden met een virus of trojan door alleen maar een website te bezoeken. Daarom is het heel belangrijk dat een computer altijd voorzien is van veiligheidssoftware en van de laatste updates.

Malicious software

De term malware komt van malicious software, een verzamelnaam voor alle vormen van kwaadwillende software, zoals virussen, trojans en spyware. Internetcriminelen proberen met malware het beheer van een computer over te nemen, zonder dat de eigenaar dit merkt. Malware kan op allerlei manieren op een computer terecht komen. Soms zelfs al door alleen maar een geïnfecteerde website te bezoeken.

Wat zijn virussen?

Een virus is een klein programma dat zich verstopt in of tussen bestanden. Virussen verspreiden zich zelfstandig, ze sturen zichzelf bijvoorbeeld door naar de adressen in uw adresboek. Ook het bezoeken van een website die op een besmette webserver staat kan een virus opleveren. Sommige virussen zijn ludiek en onschadelijk, terwijl andere veel schade kunnen aanrichten, doordat ze data wissen of een harde schijf onbruikbaar maken.

Wat zijn trojans?

Een trojan is een programma dat in eerste instantie onschuldig lijkt, zoals een grappige screensaver of een handige applicatie. Eenmaal binnen geeft de trojan via internet aan anderen de complete controle over de computer. Net als het Paard van Troje. Een trojan kan persoonlijke gegevens verwijderen of de computer gebruiken om spam te versturen of andere computers aan te vallen. Net als virussen kunnen ze op allerlei manieren op een computer terechtkomen.

Wat is spyware?

Spyware is de naam voor programma’s die informatie over een computergebruiker verzamelen en deze doorsturen naar een externe partij. Het doel is meestal om geld te verdienen: meestal wordt de informatie gebruikt voor reclamedoeleinden. Naast deze commerciële vorm van spyware bestaat er ook een vorm met meer criminele doeleinden.

Bescherming

Voor de bescherming tegen malware is veilig gedrag van internetgebruikers belangrijk. Daarvoor hebben wij deze checklist:
• Gebruik een veiligheidspakket
• Installeer updates en patches
• Trap niet in phishing (nepmails)
• Beveilig je draadloos netwerk
• Kies een sterk wachtwoord
• Blijf kritisch!

Glasnet Buren is constant bezig met het updaten en beveiligen van het glasvezelnetwerk. Hierdoor hebben we niet alleen een stabiel en robuust internet, maar ook nog eens een snelle verbinding. Wil je meer weten over de abonnementen en mogelijkheden? Bel dan vandaag nog Glasnet Buren op 0344-600770.

Powered by WPeMatico