Glasvezel wordt al een aantal jaren voor verschillende doeleinden gebruikt. Zo kan er onder meer veranderingen in temperatuur worden gemeten. Ook kan er druk- en vormveranderingen mee worden gedetecteerd. Glasvezelkabels werken dus als een soort sensor, zodra er intern iets verandert, wordt dit gedetecteerd. Maar gebeurt er aan de buitenkant van de haarfijne kabel iets, dan blijft dat onopgemerkt. Tot nu toe, want onderzoekers van de École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) in Zwitserland hebben daar nu iets op bedacht. Glasvezelkabels die kunnen bepalen wat er om hen heen gebeurt. Zo kunnen ze onderscheid maken tussen bijvoorbeeld vocht en droogte.

Glasvezelkabels zijn haarfijne kabels waar niet stroom, maar laserlicht doorheen wordt gestuurd. Dat licht kan volgens vier parameters variëren: golflengte, intensiteit, polarisatie en fase. Deze parameters veranderen wanneer bijvoorbeeld de glasvezel wordt uitgerekt of de temperatuur verandert, waardoor de vezel als een sensor kan werken en barsten in structuren of abnormale temperaturen kan detecteren. Alleen kunnen deze metingen enkel in de vezel zelf gebeuren, en niet eromheen.

De ingenieurs hebben de glasvezelkabels al in water en in alcohol ondergedompeld, en vervolgens blootgesteld aan de lucht. Elke keer was hun systeem in staat om de verandering in de omgeving correct te identificeren. De nieuwe glasvezelkabels kennen een hoop toepassingen, zegt Luc Thévenaz, de hoofdonderzoeker. Zo kunnen waterlekkages snel worden gedetecteerd, maar kunnen de kabels ook de dichtheid en het zoutgehalte van vloeistoffen die in contact komen met de glasvezels bepalen. Genoeg mogelijkheden voor de toekomst dus.

Wil je meer weten over glasvezel en de mogelijkheden die zakelijk glasvezel kan bieden? Of wil je aangesloten worden op ons netwerk? Bel dan Glasnet Buren op 0344-600770.

Powered by WPeMatico