IEEE 802.11 is een benaming die je waarschijnlijk helemaal niets zegt. Wifi klinkt een stuk vertrouwder, maar dat komt natuurlijk niet helemaal uit de lucht vallen. De code IEEE 802.11 is de verzameling van standaarden voor draadloze netwerken.

Radiogolven

We willen als mensen al een goede anderhalve eeuw afscheid nemen van kabels. In 1832 toonde James Lindsey aan dat het mogelijk was morse signalen te verzenden met water als geleider. Meer dan 70 jaar later wist de Italiaan Guglielmo Marconi met elektromagnetische golven een draadloos morse signaal te verzenden. Deze techniek, mede te danken aan de ontdekking van elektromagnetische golven van Heinrich Hertz, staat aan de wieg van onze moderne techniek achter radio en televisie.

In de loop van de 20ste eeuw volgden een reeks ontwikkelingen. Bijzonder belangrijk zijn de ontwikkelingen in het verzenden van data via radiogolven, in de toepassing van computers en later in het bouwen van netwerken. De mogelijkheid om een ‘Local Area Network’ (LAN) aan te leggen, bood tal van mogelijkheden.

Doorbraak

Een doorbraak werd bereikt in 1971 toen op Hawaï het baanbrekende ALOHAnet ontwikkeld werd, een computer netwerksysteem dat gebruikers in staat stelde om data draadloos te delen. Deze ontwikkeling ligt aan de basis van de hedendaagse mobiele telefonie en draadloos internet. Het markeert ook de belangrijke stap van analoog naar digitaal in de telecommunicatie.

Na ALOHAnet duurde het zo’n 19 jaar tot de belangrijke volgende stap. Al snel werd de eerste mobiele telefoon geïntroduceerd, maar het duurde nog jaren voordat deze zaken echt op de markt kwamen. Een bijzonder belangrijke volgende stap was het oprichten van een werkgroep door het ‘Institute of Electrical and Electronics Engineers’ om standaarden vast te leggen voor Wireless LAN, oftewel draadloze plaatselijke netwerken.

IEEE 802.11

IEEE 802.11 wordt ook wel Legacy genoemd en werd in 1997 vastgelegd als de standaard. Hiermee was het mogelijk om 1 en 2 megabits per seconde te verzenden. Dit mag dus het geboortejaar heten van wifi, zoals we het vandaag de dag kennen. Omdat er veel problemen waren met de toepassing van dit protocol, volgden er al snel verbeteringen.

Routers zenden het draadloze signaal uit op de frequentie van 2.4 GHz. Bijna iedereen heeft tegenwoordig een router staan thuis en wifi-spots in de trein of bij een restaurant zijn de normaalste zaak van de wereld. Daarmee is wel een probleem ontstaan en dat is een overvol wifi-netwerk. Dit is de oorzaak van veel problemen met wifi-netwerken. Gelukkig zoekt men in nieuwe protocollen naar oplossingen voor dit probleem.

Dat doet men onder meer door andere frequenties te benutten en gespecialiseerde netwerken aan te leggen. Één ding is zeker, de toekomst is draadloos.

Glasnet Buren is constant bezig met het updaten en beveiligen van het glasvezelnetwerk. Hierdoor hebben we niet alleen een stabiel en robuust internet, maar ook nog eens een snelle verbinding. Wil je meer weten over de abonnementen en mogelijkheden? Bel dan vandaag nog Glasnet Buren op 0344-600770.

Powered by WPeMatico